Mistrovství ČR žáků v raketovém modelářství 2017

21.08.2017 00:00

Mistrovství ČR žáků v raketovém modelářství 2017

V žákovských soutěžích raketových modelářů jde v podstatě o to, kdo ze soutěžících nalétá nejlepší čas. Máme tři kategorie, v každé kategorii jsou stanoveny tři starty, a časy těchto tří startů se sčítají. Kategorie se liší návratovým zařízením raket – máme padák, streamer (což je speciálně upravená dlouhá stuha) a pak raketoplán, kdy se stroj klouže díky křídlu. Aby modelář mohl pomýšlet na co nejlepší výsledky, musí mít co nejlehčí raketu, vyletět co nejvýše (všichni mají stejný raketový motor), otevřít návratové zařízení a přesně vystihnout termiku (stoupavé vzdušné proudy). No a nakonec si pro tu raketu doběhnout.

Postup na mistrovství republiky si mohli žáci vylétat v krajských soutěžích. Mistrovství jižní Moravy se uskutečnilo 22. dubna v Letovicích. Na tuto soutěž vyrazili i sourozenci Alena a Jiří Špičákovi. Krajské mistrovství se pořádá jen pro dvě kategorie - raketa padák a raketa streamer. V početné konkurenci Alena Špičáková vyhrála padák a ve streamru byla druhá. Tuto kategorii totiž vyhrál Jirka Špičák. A aby se to nepletlo, tak v padáku byl druhý. Oba se tedy z prvních míst kvalifikovali na republikové mistrovství.

V letošním roce se pořadatelství Mistrovství ČR ujal klub z Krupky u Teplic a kvalifikovalo se na něj 35 žáků z celé České republiky. Uskutečnilo se o víkendu 17.-18.6.2017.

Těžké povětrnostní podmínky a členitý okolní terén opravdu prověřily soutěžící až na kůži. V severních Čechách se totiž pokouší o rekultivaci krajiny. Zahlazení těžby, návrat zeleně. Nepokoušejte se ale tou zelení proběhnout. Napřed si vymknete kotník, protože rovný došlap neexistuje a pak potkáte ostrou trávu, bodláčí, trnové keře zakončené žahavými kopřivami a dvěma potoky, které krajinou protékají.

V sobotu ráno bylo velice chladno, vítr, mraky, prostě úbočí Krušných hor. To během dne přešlo na slunce s větrem a pak slunce bez větru. Následkem čehož všichni postupně prohrabali kompletní šatník, který měli s sebou, aby výsledek byl takový, že všechno rozházené a špinavé a všichni napřed zmrzlí a pak spálení od slunce.

Jak již bylo psáno výše, v každé kategorii se letí 3 starty, jejichž čas se sčítá, ale na tři starty jsou dle pravidel jen 2 modely. Díky silnému větru spousta závodníků přišla o oba modely, či museli jeden ze startů letět takticky hůře, aby model našli. Oba faktory významně promlouvily do celkového pořadí.

Jako první se létala kategorie padák a Jirka Špičák hned dosáhl na medaily. V prvních dvou kolech letěl maximální časy, ale vždy s úletem modelu. Pak se na něj usmálo i trochu sportovního štěstí, kdy se na konci letového kola podařilo dohledat jeden z jeho modelů. V časovém presu se Jirkovi podařilo připravit model i odhadnout správné proudění a opět úspěšným úletem dosáhl na 3. místo. Alena neměla tolik štěstí, také ji potkal úlet, což ji v konečném pořadí stačilo na 7. místo.

Ve streamru Alena létala jako jedna z nejlepších a bojovala o medajlové umístění. Bohužel létala tak dobře, že jí opět ulétl model, což v této kategorii není obvyklé a je to znakem nejvyšší výkonosti. Toto ji tedy srazilo v celkovém hodnocení na 6. místo. Jirka si zde vybral horší chvilku a skončil až na 8. místě.

Na večer se létala technicky nejnáročnější kategorie raketoplán. Alena byla po 2 kolech opět na bedně a Jirka o něco hůře. Jirka ve třetím kole odletěl pěkný let a čekalo se jen na Alenu, jak zaletí ona. Takticky čekala na nejlepší proudění, všichni ostatní závodníci již odletěli před ní s nevalnými výsledky. Nakonec se rozhodla pro start 3 min před koncem soutěže. Bohužel model odletěl velmi špatně. Ukázalo se, že měl skryté poškození po tvrdém přistání do místního strdí. Alena tedy skončil na 6.místě a Jirkovi to vyšlo na bramborovou medaily.

Po dlouhé době se Mistrovství ČR žáků zúčastnili modeláři z Vyškova a rozhodně se v nabité konkurence neztratili. Zatím se připravovali v domácích podmínkách, ale od září se otevírá raketomodelářský kroužek na domě dětí Maják Vyškov. Ten zde již v dřívějších dobách působil a to velmi úspěšně (modeláři vozily medaile z MČR i mezinárodních soutěží). Snad tedy naváže na dřívější úspěchy.

Foto: zerg.rajce.idnes.cz/2017-06_Krupka_u_Teplic