Nešťastný start NASAMRAH

11.02.2018 08:00

O tom, že postavit funkční létající raketoplán není snadná práce, se přesvědčil člen našeho modelářského kroužku ,,Podlipák“ P.Š., který si nepřál být jmenován. Tento poměrně zručný modelář se inspiroval kláním dvou konstruktérů, které proběhlo minulý rok na podzim. Pro připomenutí, na podzimní podlipácké schůzi vznikla diskuze o tom, co je složitější postavit, zda model rakety nebo model volně létajícího gumáčka. Obhájci těchto názorů se dohodli o uskutečnění klání, které mělo přesvědčit široké modelářské okolí o správnosti vítězného názoru. Obhájce teorie Jiří Špičák přesvědčený o tom, že stavba rakety je náročnější, stavěl v tomto duelu gumáčka a obhájce druhé teorie Marek Ambrož stavěl raketoplán. Klání skončilo naprostým vítězstvím konstruktérského
a leteckého umění Marka Ambrože. Škoda jen, že nebyla zveřejněna žádná, tolik slibovaná reportáž k tomuto klání. Tolik k historii.

Toto klání vzbudilo touhu u dříve zmíněného P.Š., který chtěl dosáhnout modelářského mistrovství Marka Ambrože, avšak v pátek 26. ledna se přesvědčil, že raketová věda není hračka pro amatéry. Krátce po startu jeho raketoplánu NASA-MRAH došlo k výbuchu nosné rakety HARMASAN. Trosky raketoplánu byly rozmetány po širokém okolí, o čemž se přesvědčili zástupci pozvaných médií. Při startu shořela rovněž i startovací rampa. Není divu. Koho by napadlo stavět startovací rampu pro raketu ze dřeva?! Na dotaz proč došlo ke katastrofě raketoplánu a zda-li bude pokračovat v dalších raketových projektech, náš amatérský konstruktér P.Š. odpověděl: ,, Co bylo příčinou katastrofy, jestli sabotáž nebo technická závada, to už asi nikdo nezjistí. Vím však bezpečně, že tento experiment byl pro mne dostatečným ponaučením a raději se nebudu plést do práce profesionálních raketových konstruktérů“.  

Video: youtu.be/D3mSnzA2cxs

Fotky: zerg.rajce.idnes.cz/2018-02-11_Raketopan_NASAMRAH