Okresní přebor pro raketové modeláře

01.04.2018 00:00

V neděli 1.4. uspořádal SVČ Maják Vyškov okresní přebor pro raketové modeláře.

Původně jsme pro tyto závody měli zvolen termín 17.3., ale to přes česko přecházel uragán, a tak jsme soutěž posunuli o 14 dní. Jako náhradní termín jsme si zvolili Apríl. No a počasí se nám opravdu předvedlo aprílově. 10 dní předem závody bylo krásně. V sobotu v noci začalo silně pršet a v neděli ráno jsme se probudili do dosti silného větru a temné oblohy.

Asi prostě bylo souzeno, aby si připravenost dětí prověřilo tak těžké počasí…

Létali jsme na polích mezi Dědicemi a Radslavicemi. Sešlo se 6 závodníků s velkou podporou rodičů.

První se létala kategorie S3A – padák (v době letu rakety na padáku). Dle počasí bylo určeno, že se bude létat jen 2 starty a každý start bude omezen letovým maximem 180s. Na úvodní start se připravila Alča Špičáková. Aby předvedla přítomným, jak se rakety létají a taky jsme všichni byli zvědaví, jak daleko budou rakety létat v tak studeném proudění větru. Alča si chvilku počkala na vhodný závan, odstartovala, otevřela padák a k překvapení všech raketu usadila do termické bubliny. No a po 3min letu časoměřiči hlásili úlet, rakety mizela ve výšce na průmyslovou zónou. Tak to jsme byli všichni překvapeni, že v takovém počasí bude fungovat termika.

Postupně na startovní rampy chodili i ostatní závodníci a i ostatním se dařili úlety za max čas. V prvním kole se bohužel u 2 startů nepovedlo závodníkům plně otevřít padák, zamotali se padákové šňůry. Bohužel kluci byli vyřazeni z bojů o medaile. Na druhou stranu zase našli modely, což ostatní říci nemohli. V druhém kole svoje vítězství potvrdil Kuba Ambrož druhým letem do maxima, což bylo 180s. Jen o 30s méně zalétl Čenda Topor a díky tomu skončil na stříbrné pozici a třetí místo po velmi vyrovnaných letech vybojoval Franta Karas.

Druhá kategorie byla S6A – streamer( v době letu rakety na streameru, tj. brzdící stuha 10x100cm). Občas se již mraky rozestoupili a zasvítilo na nás sluníčko. Termika fungovala ještě více, ale také se objevovali velice silné klesavé proudy. Někomu se bohužel tyto klesáky podařilo chytit v obou kolech, někomu jen v jednom. A tak ale byli odsouzeni k zadním místům ve výsledkové listině. Nejvyrovnanější výkony v obou kolech předvedl a tedy zaslouženě zvítězil Franta Karas. Kdo bude na druhém či třetím místě rozhodovalo druhé kolo, protože v prvním oba zaletěli max, který byl tentokráte 90s. Alča Špičáková letěla 47s, Kuba Ambrož 67s a tak bylo rozhodnuto.

Pak již následovalo jen vyhlášení vítězů a poděkování. To patří hlavně komisaři Zdeňku Grenárovi a časoměřiči Jirkovi Konkolovi.

Musím ještě poděkovat všem rodičům, kteří dorazili se závodníky a pomáhali jim s přípravou, která byla v daném větru dosti náročná.

Zvláštní poděkování ještě zasluhuje Šárka Ambrozová za fotky ze závodů. A ZD Dědice, které nám umožnilo na svých pozemcích soutěž uskutečnit.

Foto zde: raketyvyskov.rajce.idnes.cz/2018_04_okresni_prebor_Vyskov/

Jiří Špičák